Knalten

KNALTEN

På Knalten odlar vi ett 40-tal olika grönsaker för den lokala marknaden och reko-ringen i Ulricehamn och Borås. Dessutom är vi direktleverantör till ett antal lokal restauranger.

Grönsaksodlingarna är certifierat ekologiska och KRAV-märkta. I dagsläget odlar vi på ungefär ett halv hektar. Vi plöjer inte utan odlar istället i fasta bäddar. Det gör att vi kan ha en skonsam men hög avkastning på liten yta, en lång skördesäsong och dessutom arbeta med att ständigt förbättra jorden.

På gården har vi delat upp vår trädgård i 14 olika tegar sorterat efter familj; kålväxter, lökväxter, potatisfamiljen, ärtfamiljen, morötter, betor, sallad, och så vidare. Vi odlar med en växtföljd och använder gröngödsling så mycket som bara möjligt.

Sättet vi odlar på är inspirerat av en kanadensisk skola i en slags uppbyggd bädd. För att förlänga skördesäsongen använder vi oss av fiberduk över stora delar av grönsakerna. Vi odlar väldigt kompakt i jordbädden. Under täckduken blir det som ett litet växthus där värmen stannar.

När man använder odlingsytan riktigt smart ger det en sammanlagd skörd som ofta är mycket stor i förhållande till yta – ibland till och med större än vad vi från början tänkt. Vi använder inga stora maskiner utan odlar och skördar allt för hand. Ibland tar vi hjälp av våra två arbetshästar för tyngre arbeten, och såklart verktyget bredgrep som är ett ovärderligt redskap för vår gård.
För mer om oss, besök vår hemsida.

KONTAKT

FÖLJ OSS

Taste the Countryside